donderdag 22 september 2022

Dag 4 - 9 september UNDER CONSTRUCTION

Vandaag vertrekken we vanuit Fátima naar ons hotel in Covilhã. Dat is met 3,25 uur rijden een langere reis als voorafgaande dagen, en waarschijnlijk gaat het nog langer duren want ons kennende, stoppen we steeds als er iets leuks te zien is of als we achter een trekker zitten..         

Onderweg zijn we ergens een smal weggetje omhoog ingegaan om een goed uitzicht te hebben op het stuwmeer van de dam van Castelo do Bode, gelegen in de rivier Zêzere.




Het zicht was inderdaad prachtig, maar om onze reis te vervolgen moest Henk eerst keren op dat smalle hoge weggetje.
Toen ben ik toch maar ff uitgestapt, en ik moest Ho & Stop roepen. Niks voor mij met mijn hoogtevrees, brrrr!


Ook hier zag je weer veel resten van de natuurbranden...
 


Onze volgende tussenstop was in Tomar. We begonnen bij Covento do Christo. 
Dit  klooster staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De Orde van de Tempeliers of Tempelorde,  (Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo) was een christelijke kruisridderorde die ten tijde van de kruistochten, als klein leger, een Heilige Oorlog tegen de moslims voerde in het Heilige Land. De orde is ontstaan uit een broederschap van vooral Franse kruisvaarders.
De broederschap legde rond 1118 de  beloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid af ten overstaan van de Latijnse patriarch van Jeruzalem. De orde werd vervolgens in 1129 officieel erkend door de Katholieke Kerk en bleef bijna tweehonderd jaar bestaan. De Tempeliers werden uiteindelijk zó machtig en rijk, dat de Franse koning Filips IV er alles aan deed om van hen af te komen.
De broederschap bestond aanvankelijk uit een kleine groep ridders die de  pelgrims uit Palestina wilde beschermen. De pelgrims werden namelijk tijdens hun tochten door het Heilige Land, regelmatig slachtoffer van overvallen. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd door de Orde van de Tempeliers maar is later uitgebouwd door "de Orde van Christus", een ridderorde die in 1312 in Portugal werd ingesteld om de taken en bezittingen van de, in dat jaar door de paus, verbóden Orde van de Tempel, "de "tempeliers", over te nemen.















              In de lange corredor vonden we allebei een deur met ons geboortejaar.
                                                     


Daarna zijn we het centrum van Tomar gaan bekijken. Gezellige straatjes met mooie gevels.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten